फलफूल खाएर किन फाल्नु हुँदैन फलफूलका बोक्रा, एकपटक पढौं , यस्ता छन फाईदाहरु ।

अनलाइन दर्पण 2018-09-22

अधिकांश मान्छे फलफूल खाँएपछि त्यसको बोक्रा फाल्ने गर्छन् । फालिएका फलफूलका बोक्रा स्वास्थ्यको धेरै लाभप्रद हुन्छन् । फलफूल जस्तो बाहिरी बोक्रा मीठो स्वादको हुँदैन् । यसकारण पनि मानिसहरू बोक्रा फाल्ने गर्छन् । फलफूलमा भिटामिन र मिनिरल्स पाउँछन

भिन्डीको सेवनले हाम्रो स्वाथ्यमा यति फाइदा गर्छ जुन आज तपाइले थाहा पाएर चकित पर्नुहुनेछ

अनलाइन दर्पण 2018-09-22

भिन्डीलाई हामी सामान्यतया एउटा तरकारीको रुपमा सेवन गर्छौ तर हामीबाट कति जनालाई थाहा छैन होला कि भिन्डीको सेवनले हाम्रो स्वाथ्यमा यति फाइदा गर्छ जुन आज तपाइले थाहा पाएर पर्नुहुनेछ चकित ।

गर्भवती महिलाले भिन्डी खानाले भ्रूणको दिमागको विकास

‘मनमा आउँछ तर मुखमा आउँदैन’ यस्तो किन हुन्छ? विज्ञानले के भन्छ?

अनलाइन दर्पण 2018-09-22

तपाईँलाई कहिल्यै यस्तो भएको छ कि तपाईँलाई कुनै शब्द थाहा छ तर चाहिएको बेला भन्न सकिँदैन, त्यो शब्द जिब्रोको टुप्पमा आएर बिलाएर जान्छ। पक्कै पनि तपाईँलाई यस्तो भएकै हुनुपर्छ।यस्तो सबैलाई हुन्छ। केहि कुरा व्यक्त गर्ने बेलामा मनमा चाहिँ ‘कसरी व

बिहानको खाजामा के खानु हुन्छ, के खानु हुदैंन ? जानी राखौँ

अनलाइन दर्पण 2018-09-21

प्राय हामी सबैले बिहान खाजा खान्छौँ तर ब्रेकफास्टमा के कस्ता खानेकुरा खानुपर्छ भनेर धेरैलाई थाहा हुँदैन । अगाडि जे देख्छौँ त्यहि खान्छौँ तर ब्रेकफास्टमा खाने खानेकुरा गलत पर्दा स्वास्थ्यलाई ठूलो नोक्सानी हुन्छ ।

खाजामा बिस्कुट, कुकिजको प

१३ बर्षमै फेसबुकमा लभ परेपछि यस्ताे तनाव

अनलाइन दर्पण 2018-09-21

काठमाडौं - काठमाडौंको एक निजी विद्यालयमा कक्षा ८ मा अध्ययनरत एक छात्रा सहपाठीसँग प्रेम सम्बन्धमा परिन्। उनीहरू मोबाइलबाट लुकिछिपी फेसबुकमार्फत अन्तरंग कुराकानी गर्न थाले।

फेसबुक च्याटबाटै उनीहरूको सम्बन्ध गहिरिँदै गयो । छात्रले प्रेमिकाल

यति जानकारी पढे पछि तपाईले मेथी खान कहिलै छुटाउनु हुन्न

अनलाइन दर्पण 2018-09-15

मेथी साग तथा मसलाको रूपमा प्रयोग गरिने वनस्पति हो । मेथी भान्सामा नियमित प्रयोग हुने मसलारुपी खाद्य पदार्थ हो । आयुर्वेदमा मेथीलाई बहुगुणी औषधीको रुपमा प्रयोग गर्ने गरिन्छ । प्राचिन काल देखिनै यस्को औषधीय गुणका कारण तरकारी तथा औषधीको रुपमा यस्को प

सुत्केरीले एक बर्षसम्म बिदा पाउने

अनलाइन दर्पण 2018-09-13

काठमाडौं - सुत्केरी महिलाले एब बर्षसम्म बेतलबी बिदा पाउने भएका छन् । आजको कान्तिपुरमा यो समाचार छापिएको छ ।

संसदको स्वास्थ्य शिक्षा समितिले सुरक्षित मातृत्व तथा प्रजनन स्वास्थ्यको अधिकार सम्बन्धमा व्यवस्था गर्न बनेको विधेयकको दफावार

चाणक्य नीतिका अनुसार पुरुषहरुले जीवनभर गोप्य राख्नुपर्ने कुराहरु

अनलाइन दर्पण 2018-09-13

प्राचीन समयका एक महान दार्शनिक तथा अर्थशास्त्री हुन् चाणक्य । उनको जीवन दर्शन पुर्विय दर्शनमा एक महत्वपूर्ण दर्शनका रुपमा लिइन्छ । उनी कुटिल रणनीतिकार समेत थिए । उनकै कुटिल चालका कारण नै सम्राट सिकन्दरले भारत छोड्न बाध्य भएका थिए । चन्द्र गुप्त जस

नुहाएलगत्तै यस्तो गल्ती नगर्नुस्…

अनलाइन दर्पण 2018-09-13

कपाल धुने वा नुहाउनेबित्तिकै कतिपय मानिसले जानी–नजानी गल्ती गरिरहेका हुन्छन् । यस्तो अवस्थामा गर्ने स–साना गल्तीले पनि कपालमा निकै खराब असर पर्न जान्छ । यसले कपाल झर्नेदेखि, गुजुल्टो पर्नेसम्मको समस्या निम्त्याउँछ । त्यसैले कपाल सफा गर

औषधी खाइरहनु भएको छ भने यी फलफुलहरुको जुस नपिउनुहोस्

अनलाइन दर्पण 2018-09-08

बिरामी अवस्थामा  चिकित्सकहरु औषधीको साथसाथै फलफुलको जुस पिउन समेत सल्लाह दिने गर्छन् । तर, बिरामीले  औषधी खाइरहेको अवस्थामा कस्तो फलफुलको जुस खानुपर्छ त्यसबारे ख्याल दिने काम गर्दैनन् ।केही फलफुलहरु यस्ता हुन्छन्  जस्को  ज

यस्ता छन् सुगर फ्री डाइट सेवन गर्नुका फाइदा

अनलाइन दर्पण 2018-09-05

संसारमै बढ्दो मोटोपना, मधुमेह, मेटाबोलिजमजस्ता समस्याका कारण यस्तो डाइटको प्रयोग बढ्न थालेको हो । किनकि, सुगर फ्री डाइटले यस्ता समस्याबाट बचाउन ठूलो भूमिका निर्वाह गर्छ । यस्ता सुगर फ्री नेचुरल खाद्यपदार्थमा पोषण तत्वको मात्रा पनि भरपुर हुन्छ ।

खानेकुरा पकाउँदा कसरी त्यसको पोषक तत्व नष्ट हुन नदिने ? जान्नैपर्ने कुरा

अनलाइन दर्पण 2018-09-17

हामी खाना किन खान्छौं ?

आम जवाफ हो, ‘भोक मेट्न ।’ यद्यपी खाना त्यही स्रोत हो, जसले हाम्रो शरीरलाई आवश्यक पोषक तत्व आपूर्ति गर्छ । अर्थात खानाबाट नै शरीरलाई चाहिने पोषक तत्व प्राप्त हुन्छ । यसर्थ खाना खानु केवल भोक मेट्नु मात्

के तपाईंको जतिबेलै मोबाइलमा झुन्डिने बानी छ ? एकपटक यो अवश्य पढ्नुहोस्

अनलाइन दर्पण 2018-08-27

अहिले मोबाइल मानिसका लागि अभिन्न अंग बनिसकेको छ । दैनिक जीवनमा सञ्चारका लागि यो नभई हुँदैन । तर, मोबाइलमा बढ्दो पहुँचसँगै यसले मानिसलाई पनि उत्तिकै खतराको मुखमा धकेलिरहेको हुन्छ ।

प्रायः मानिस मोइबाल अत्यावश्यक कामबाहेक पनि भिडियो हेर्न,

ग्यास्ट्रिकले सताएको छ तत्काल छुटकारा पाउन यसो गर्नुस्

अनलाइन दर्पण 2018-08-22

ग्यास्ट्रिकलाई नेपालमा राष्ट्रिय रोगको संज्ञा दिइएको छ । यसको अर्थ हो, हरेक नेपालीमा यो रोग छ ।खासमा, ४० वर्षभन्दा बढी उमेरका मानिसलाई मात्र यो रोग लाग्नुपर्ने हो । तर, अहिले सबै उमेरमा यसको समस्या देखिने गरेको छ । त्यसैले त हो, यसलाई राष्ट्रिय रो

यी हुन् गाँजर खानुका फाइदा

अनलाइन दर्पण 2018-08-20

गाँजरलाई मानिसहरुले सलादको रुपमा प्रयोग गर्छन् । स्वास्थ्यका लागि गाँजर निकै उपयोगी हुने गरेको पाइएको छ । गाँजरलाई सलाद वा अचार जे को रुपमा प्रयोग गरेपनि यसमा पाइने खनिज र भिटामिन ‘ए’ले हाम्रो शरीरका विभिन्न भागलाई फाइदा गर्छ । त्यस्तै

मान्छेको ‘मस्तिष्क’मा कसरी पुग्छ ‘नाम्ले’ जुका ?

अनलाइन दर्पण 2018-08-19

भारतमा एक आठ वर्षीया बालिकाको मस्तिष्कमा ‘टेपवर्म’ अर्थात् नाम्लेकीराका एक सयभन्दा बढी फुल भेटिए । ती बालिकाले प्रत्येक दिन टाउको दुख्ने र बेलाबेला रिङ्गटा लाग्ने गुनासो  गर्थिन् । उनमा यो समस्या झन्डै छ महिना देखियो । समस्याको का

गर्भ परीक्षण गराउने महिलालाई एक क्यारेट अण्डा उपहार

अनलाइन दर्पण 2018-08-17

पाल्पा, १ भदौ । पूर्वखोला गाँउपालिकाले स्वास्थ्य चौकीमा पुगेर आफ्नो गर्भ परीक्षण गराउने महिलालाई एक क्यारेट (३० वटा) अण्डा उपहार दिन शुरु गरेको छ । गर्भवती महिलाले अण्डा पाउनका लागि स्वास्थ्य चौकीसम्म पुगेर गर्भजाँच सम्वन्धी प्रोटोकल ( चौथो म

किन बच्चासँगै खाना खानु पर्छ ?

अनलाइन दर्पण 2018-08-13

धेरै जसो परिवारमा बच्चाहरूले खाने र परिवारका ठुलामान्छेहरूले खाने समय अलग हुन्छ । यस्तो हुनुका कारणका बारेमा धेरैको भनाइ अनुसार बच्चाको लागि खुवाउँन झण्झट हुन्छ, ढिला खान्छन, आदि । यसको मत्लब हो खाना खानेबेलामा ठूला मानिसहरूलाई मात्रै आनन्द चाहिन्

किन पिउने कालो चिया ? यस्ता छन् फाइदा

अनलाइन दर्पण 2018-08-08

स्वास्थ्यलाई ध्यान दिने हो भने दूध चिया भन्दा कालोचिया धेरै हदसम्म स्वास्थ्यका लागि फाइदाजनक हुने देखिएको छ ।

हाम्रोमा भेटघाट, कुराकानीमा मात्र होइन, चिया जीवनशैली नै बनेको छ । कालो चियाले शरीरलाई स्वस्थ राख्नेदेखि क्यान्सरजस्ता प्राणघात

मकैको भन्दा बढी जुँगाको फाइदा : जसबाट यी ८ रोग निवारण गर्न पनि सकिन्छ

अनलाइन दर्पण 2018-08-07

मकै संसारमा सबै भन्दा धेरै क्षेत्रफलमा लगाईने तथा सबै भन्दा धेरै खपत हुने बालीमा पर्दछ । बहु उपयोगि, यो बाली बाट, बिभिन्न परिकार, तेल, इन्धन, चीनी, रक्सी आदि बनाउने गरिन्छ । धेरै मानिसहरुले उसिनिएका मकै वा पोलिएका मकै खान मन पराउंछन् । यस किसिमका