स्वास्थ्य सफलताको जग हो । स्वास्थ्यको महत्वलाई दर्शाउँदै नीतिमा भनिएको छ, संसारमा प्रमुख सात सुखहरू छन्ः प्रथम सुखः निरोगी शरीर । द्वितीय सुखः पर्याप्त आय । तृतीय सुखः मधुरभाषिणी पतिव्रता पत्नी वा पत्नीव्रत पति । चतुर्थ सुखः बुद्धिमान र आज्ञाकारी
कहिले ज्वरो आउँछ, कहिले रुघाखोकीले सताउँछ, कहिले टाउको दुख्छ, कहिले कमजोरी महसुस हुन्छ, कहिले चक्कर लाग्छ ।
जब हाम्रो प्रतिरक्षा प्रणाली कमजोर हुन्छ । यस किसिमको समस्यालाई सताइरहन्छ । अतः यस्तो समस्याकै कारण हाम्रो दैनिक कार्य तालिका बिग
पाद्नु भन्ने शब्द सुन्दा कताकता लाज लागे पनि यो संसारमा सबैले पाद्छन् नै । तैपनि सार्वजनिक स्थलमा पाद्नु असभ्यताकै प्रतीक मानिन्छ । यद्यपि पाद्नुका थुप्रै आश्चर्यजनक फाइदा हुन्छन् ।
१. पाद्नु ठूलो आन्द्राका लागि धेरै राम्रो हो: पाद
किड्नी हाम्रो शरिरको महत्वपूर्ण अङ्ग हो । किड्नीमा खरावी आयो भने हामिलाई बिभीन्न रोगहरु लाग्ने गर्दछन जसका कारण हामिले ज्यानै गुमाउनु पर्ने समेत अवस्था आउँदछ । तसर्थ किड्नी भनेको के हो ?, मानव शरिरमा किड्नीले के कसरि काम गरिरहेको हुन्छ, किड्नी कसर
आम मानिसहरु अलैंचीको प्रयोग मसलामा र माउथ प्रेसनरको रुपमा गर्दछन् । चियामा राखिएको अलैंचीले यसको स्वादमा वृद्धि गर्दछ । अलैंचीको फाइदा यसमा मात्र सिमित छैन । यदि तपाईं अलैंची खाएर तातो पानी पिउनुहुन्छ भने तपाईंले यसको दोब्बर फाइदा प्राप्त गर्नुहुन
जब रोगले च्याप्छ, हाम्रो धेरै कुरा अस्तव्यस्त हुन्छ । हामी दिनदिनै अस्पताल धाउनुपर्ने हुन्छ । औषधि खानुपर्ने हुन्छ । आफ्नो कामधन्दा बिग्रिन्छ । आफ्नो मात्र हो र ? परिवारको दैनिकी अस्तव्यस्त हुनपुग्छ । सबैमा चिन्ता थपिन्छ । त्यसैले त भनिएको हो, रोग
कोरोना भाइरसको भय बढेसँगै समाजमा अनेक कुराहरु आए, खासगरी खानपानलाई लिए । यस्तो कुरा खाए कोरोना लाग्दैन, यस्तो खानाले भाइरस हटाउन सकिन्छ । इत्यादि ।
कुनै पनि जीवाणुको संक्रमण हुन नदिन खानाको प्रत्यक्ष भूमिका हुने भएता पनि कुनै खाना खाँदा
  केपी लम्साल
भक्तपुर । हाल विश्व भर एकै त्रासले सतायको छ । त्यो हो कोरोना भाइरस । चीनमा महामारीको रुप लिएको नोवेल कोरोनो भाइरसको संक्रमण विभिन्न देशमा फैलिएको छ । जसका कारण चीनमा मात्र ५६३ भन्दा बढिको ज्यान गई सकेको छ भने चीन बाहिर १ जनाको मृत्यु भई
बसेर काम गर्नेहरुको स्वास्थ्यलाई ध्यानमा राखेर निर्माण गरिएका कुर्सीले समेत धेरै लामो समय बसिरहेमा काम गर्दैनन् ।
अर्थात् शरीरमा राम्रो पोस्चर कायम राख्ने एक मात्र उपाय भनेको नियमित हलचल गरिरहनु हो । स्वास्थ्यविद्हरुका अनुसार जस्तो
सपनाले वास्तविक जीवनका धेरै पक्षबारे जानकारी दिन्छ । कहिलेकाही नराम्रा सपना देखिन्छन् जसका लगि केही विधि अपनाउनु जरूरी छ । यसो गरेको खण्डमा नराम्रा सपनाको दोष कट्टा हुन्छ ।
१. खराब सपना देखेर व्युँझियो भने फेरि सुतेपछी उत्त सपनाको
तपाईं कुनै रेष्टुरेन्टको मेनुमा आँखा दौडाउनुहोस्, ननभेज परिकारको सूची लामो देख्नुहुनेछ । कुनै भोज-भत्तेरमा पुग्नुहोस्, मासुकै परिकारले प्लेट भरिभराउ हुनेछ ।
कम्तीमा पनि सप्ताहन्त मासु खानैपर्ने प्रचलन हाम्रो समाजमा छ । यी पृष्टभूमीलाई हे
सामान्यतयाः किशोरी १२÷१३ वर्ष पुगेपछि महिनावारी हुन सुरु हुन्छ । यो प्राकृतिक प्रक्रिया हो । महिनावारी हुँदा हल्का पेट दुख्ने, ढाड दुख्ने, स्तन सुन्निने, शरीर भारी हुने, वाकवाकी लाग्ने गर्छ । तर आजभोलि व्यस्त जीवनशैली र खानपान तथा व्यायाममा
सुन्तला नाम लिने वित्तिकै तपाईको मुख रसाउछ होला । अहिले सुन्ताला खाने सिजन पनि हो । गाउँघरमा सुन्तला पाक्न शुरु भएको होला । तिहारका लागि भारतबाट पनि सुन्तला आयात शुरु भइसकेको छ ।
फलफुल बजारमा नेपाल र भारतीय सुन्तला आइसकेको छ । सुन्तला लि
काठमाडौं । स्वास्थ्य तथा जनसंख्या मन्त्रालयले कार्तिक २ र ३ गते देशभरका बालबालिकालाई भिटामिन ‘ए’ खुवाउने निर्णय गरेको छ ।
आर्थिक वर्ष ०७६/७७ अन्तर्गत पहिलो चरण ७५३ वटै स्थानिय निकायका ६ महिनादेखि ५ वर्ष सम्मका बालब
‘कागलाई बेल पाक्यो हर्ष न बिस्मात्।’ यो उक्ति नेपाली समाजमा निकै प्रचलित छ। बेल पाक्दा कागलाई हर्ष होस् या बिस्मात, तर मानव जीवनमा भने बेल पाक्न थालेपछि बिस्मात होइन्, हर्षको बहार नै छाउँछ।
बेल यस्तो फल हो, जसले शरीरका सम्पूर
काठमाडौँ । हर्राेको बोट जत्रतत्र पाइने गर्दछ । यसको रङ्ग कालो तथा पहेंलो हुन्छ । यसको स्वाद खट्टा, नमीठो तथा मुखबाध्ने कसैला हुन्छ । आयुर्वेदिक मतानुसार हर्राेमा पाँचै रस मधुर, तीखा, कडुवा, कसैला तथा अम्ल पाइन्छ । वैज्ञानिक मतानुसार हरड को रासायनि
आलु यस्तो तरकारी हो जुन लगभग सबैजसो तरकारीमा मिसाउने गरिन्छ । धेरैले आलु ताछेर पकाउँछन् तर धेरैलाई थाहा छैन कि फ्याँकिने आलुको बोक्रा विभिन्न पोषक तत्वले भरिपूर्ण हुन्छ ।
स्वास्थ्यमात्र होइन सौन्दर्यका लागि पनि काम लाग्छ आलुको बोक्राः
‘हातको मैला सुनको थैला के गर्नु धनले, साग र सिस्नो खाएको बेस आनन्दी मनले’ महाकवि लक्ष्मीप्रसाद देवकोटाका यी पंक्तिमा मात्रै सीमित रहेन अहिले सिस्नोको चर्चा । कुनै बेला गाउँघरमा दुई छाक खानाको जोहो गर्न नसक्नेहरूले समेत तुच्छ खानाको रूप
मिर्गौला रोगमा औषधिका साथै खानाको व्यवस्थापन पनि उत्तिकै जरुरत छ। यो रोगमा पनि खानाको व्यवस्थापन गर्दा व्यक्तिगत अवस्था, उचाई, तौल, लिंग, दैनिक काम, रोगको अवस्था, खाने वानी आदिलाई ध्यान दिनुपर्छ।
मिर्गौला रोगमा खानाको व्यवस्थापन गर्नुको
बर्षायामको सुरु सँगै च्याउ खाएर ज्यान गुमाउँनेहरुको खबर आउँन थालेको छ । जतासुकै पाइने असुरक्षित च्याउ खाएर ज्यान गुमाउँनेहरुको सूचि यसपाली कति लामो हो भन्न सकिन्न । केहि समय अगाडीको समाचारमा थियो – बिहान जंगलबाट ल्याएको विषालु च्याउ खाँदा चि